soki

Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

soki

Post autor: Renia »

Witam,
Zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami na sok.
Warzywne czy owocowe.
Mój przepis na sok stary jak świat,ale polecam.
Burak, marchew i jabłko. W proporcjach jakich kto woli.
:drink :mniam :jablko
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: soki

Post autor: Renia »

Polecam wszystkim stronę - zielone koktajle.
Sama korzystam.
Awatar użytkownika
ISLE
Posty: 46
Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:46

Re: soki

Post autor: ISLE »

Aby komponowanie składników żywieniowych (także soków), prowadziło do pożytecznych skutków, dobrego samopoczucia i zdrowia oraz odbywało się w harmonii z organizmem, warto choć w części poznać niektóre zasady temu służące.

Po pierwsze komponowanie składników pożywienia nie powinno pomijać tego czy poszczególne są kwaśne czy zasadowe.
Równowaga kwasowo zasadowa w organizmie nie powinna być naruszana, bo jest b. istotna, np. krew ma odczyn zasadowy (pH 5,25-5,35), a żołądek dobrze trawi gdy jego soki mają odczyn dość kwaśny (pH 1,2-1,5). Przez swoje odżywianie (głównie zbyt duże ilości białka zwierzęcego) mamy naturalną skłonność do zakwaszania się.
I teraz:
Mieszanie warzyw między sobą lub z owocami, lub samych owoców - nie powinno być przypadkowe. Sok z buraka jest zasadowy, z marchwi również, ale jabłko ma odczyn kwaśny. Jeśli chcemy osiągnąć także efekt terapeutyczny, to powinniśmy o tym pamiętać. Taka mieszanka nie jest zbyt szczęśliwie skomponowana, bo gdy jesteśmy zbyt zakwaszeni wewnętrznie, to trzeba w tym składzie jabłko pominąć aby nie niwelowało skutków zasadowości soku. Jeśli jednak taki chcemy skład, to tylko według świadomego wyboru (o niemieszaniu soku z buraka z sokiem jabłkowym, mówił kiedyś podczas sesji także Leszek).
Dla orientacji w ty, zakresie - poniżej link do strony z listą produktów kwaśnych i zasadowych
http://rawolucja.pl/raw-food/produkty-k ... owe-lista/

Po drugie trochę o naturze samych smaków.
W tym zakresie niezawodna jest starożytna wiedza, a konkretniej tradycyjna medycyna chińska (TMC). Tu powołam się na Caludie Dialosa (Francuza mieszkającego w Niemczech, który uczył się w Chinach od lekarzy, kontynuujących ten zawód od ponad 20 pokoleń). W latach 1986-92 prowadził kursy i wykłady z TMC także w Polsce. W swej filozofii opiera się o zasadę równowagi YIN i YANG. YIN cechuje wewnętrzność, ciemność, zimno, także gromadzenie, przyjmowanie i zatrzymywanie oraz zwiększanie, wzmacnianie życia, a YANG: zewnętrzność, jasność i ciepło, a także ruch, czynność i działanie. CHI to energia krążąca w kanałach energetycznych człowieka (w ajurwedzie - prana). Główną zasadą jest zasada pięciu elementów (Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda).
Teraz skupiamy się jednak tylko o smakach. Zwykle znamy pięć smaków: ostry, kwaśny, gorzki, słony, a w rzeczywistości jest ich siedem, bo dochodzi jeszcze smak: bez smaku oraz cierpki ściągający (bardzo kwaśny).
Smaki mają naturę informacyjną ale także ważniejszą, terapeutyczną. Informacyjną znamy na co dzień która przesadza, że coś odczuwamy jako bardziej smaczne, przyjemne lub na odwrót.
Warto poznać tę drugą naturę smaków.
Smak ostry – rozprasza, pobudza krążenie i CHI oraz krwi.
Smak słodki - wzmacnia, harmonizuje.
Smak kwaśny i razem z nim Cierpki – unieruchamia i umiejscawia energię się w środku ciała.
Smak gorzki ma wiele czynności - osusza i rozprasza. Jeśli jest zastój Gorąca w jelitach, gorzki smak ma działanie przeczyszczające.
Smak słony - przełamuje przykurcz, nagromadzenia. Daje także skutek przeczyszczający.
Smak Cierpki - nie odnosi się on do soku z cytryny, ale możecie go odczuć np. w sproszkowanej muszli z ostrygi. Może być używany również jako środek .przy potach, przeciw biegunkom czy wielomoczowi.
Na razie tylko tyle. Warto się tymi zasadami kierować przy komponowaniu potraw w kuchni i spiżarni. :mniam :mniam
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: soki

Post autor: Renia »

Isle dziękuje za wsparcie.
Staram się tylko podpowiedzieć wszystkim ,gdzie i co mogą znalezc.
Jeżeli ktos jest zainteresowany można rozwinąć temat.
Natomiast twoja wiedza , i pomoc jest bardzo cenna.
Za co bardzo dziękuje.
Przepis na sok marchewi ,buraka i jabłko dostała od lekarza medycyny chińskiej.
Pomagal mi oczyscic i wzmocnić organizm.
Renia :okok :oklasky
Awatar użytkownika
ISLE
Posty: 46
Rejestracja: 22 wrz 2014, o 21:46

Re: soki

Post autor: ISLE »

Kiedyś pewnie nie raz będziemy szerzej wracać do TMC. Ciekawi mnie ona od wielu lat. :papa :papa
Astre
Posty: 34
Rejestracja: 26 sie 2014, o 21:39

Re: soki

Post autor: Astre »

Renia pisze: Przepis na sok marchewi ,buraka i jabłko dostała od lekarza medycyny chińskiej.
Pomagal mi oczyscic i wzmocnić organizm.
Te wszystkie przepisy są genialne, a nawet przegenialne, ale Renia zamów sobie Coral-Mine.

Dlaczego? To tutaj pisze o tym Joanna Stawicka.
http://joannastawicka.pl/artykuly.html


Oficjalna strona do zamówienia Coral-Mine :

http://www.coralorder.com
Dominik
Posty: 19
Rejestracja: 11 sie 2014, o 14:38

Re: soki

Post autor: Dominik »

ja polecam dzikie zioła, nawet o tej porze roku można je robić np z gwiazdnicy ona jest odporna na przymrozki, zimą rozwija się również pod śniegiem, zioła pomagają nam w odbudowie dna, najlepiej oczyszczają wątrobę np mniszek, cykoria podróżnik ... :) :)
ODPOWIEDZ