przechowywanie warzyw i owocow

Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

przechowywanie warzyw i owocow

Post autor: Renia »

Witam,
Właśnie wlozylam do pudel z piaskiem marchewke ,buraki i pietruszke.
Pamiętam z lat dzieciństwa jak nasze babcię i rodzice przechowywali warzywa.
Moze znacie inne sposoby przechowywania,szczególnie dla tych co nie maja miejsca. :jablko :)
Awatar użytkownika
Leszek
Posty: 247
Rejestracja: 26 lip 2014, o 20:47

Re: przechowywanie warzyw i owocow

Post autor: Leszek »

Też kiedyś przechowywałem w suchym piasku, jednak mniej miejsca zajmują warzywa obrobione i mrożone lub suszone. Kiszone też i do tego najkorzystniejsze dla nas a do tego można kisić prawie wszystko. Jest też sposób na przechowywanie w ciepłych piwnicach, co jest zmorą w blokach. Są to dwa gary np., 1 200 L 2 150 L do pierwszego wsypuje się na dno 10 cm suchego piasku wkłada się 2., 150 L by był idealnie na środku i też obsypuje się go suchym piaskiem do samej góry. Jest to coś jak termos z tym, że między ściankami jest suchy piasek, co sprawia, że nie nagrzewają się warzywa w nim. Środkowy dzieli się na części by gatunki warzyw się nie mieszały i po ułożeniu zasypujemy też suchym piaskiem. W zimie jak wybieramy warzywa to piasek osuwający się dalej zabezpiecza warzywa przed wysuszeniem i przegrzaniem się. Mogą to też być skrzynie, które będą wchodzić jedna w drugą, czyli materiał dowolny byle by było zachowana technologia wykonania. Ma takie urządzenie dwie funkcje pożyteczne suchy piasek sprawia, że warzywa się nie przegrzewają ani nie marzną, czyli jest zwiększona tolerancja na wpływ temperatur na jakość przechowywania. Dlatego na wsiach dawniej się warzywa kopcowało to jest ta sama metoda tylko na większą skale.
Awatar użytkownika
Leszek
Posty: 247
Rejestracja: 26 lip 2014, o 20:47

Re: przechowywanie warzyw i owocow

Post autor: Leszek »

Czosnek na cały rok a nawet dłużej tak jak ja to robię. Kupuję np. 1 KG czosnku obieram
B. dokładnie Wsypuje go do słoika by brakowało z 2 cm do całkowitego zapełnienia lekko potrząsając by się dobrze ułożył. Na wierzch daje parę ziarnek pieprzu czarnego, kruszę 2-3 listki laurowe mam swoje zioła daję troszkę (robię to po to by wzbogacić wygląd i smak, więc można dodać, co się chce). Zalewam to wszystko oliwą Extra Vergine tak by, choć z 1 cm jeszcze zostało wolnego miejsca do zapełnienia. Zakręcam wieczko delikatnie by gaz się mógł wydostawać i tak odstawiam na parapet w kuchni. Po około 2 miesięcy czosnek jest gotowy jego smak zapach zniewoli każdego smakosza tym bardziej, że można go dodawać do wielu potraw jak surówki zupy frytki itp.. :obiad
ODPOWIEDZ