własne przetwory

Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

własne przetwory

Post autor: Renia »

Witam wszystkich,
Zapraszamy do dzielenia się przepisami na warzywa i owoce.
Które,jeszcze sa.
Również na mrozonki.
Renia
Awatar użytkownika
Maja
Posty: 26
Rejestracja: 26 lip 2014, o 17:07

Re: własne przetwory

Post autor: Maja »

Z przetworów, to robię tylko dżem wiśniowy, który jest superowy i taki jaki lubię, kwaśny i gęsty z całymi owocami.

Kupuję niebieskie żelfixy i robię według przepisu na nim, parę minut się robi i bardzo szybko i zapas jest na cały rok. :)
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: własne przetwory

Post autor: Renia »

Maju to może być dobry pomysł ,żeby zrobić dżem z borówki amerykańskiej.
Awatar użytkownika
Maja
Posty: 26
Rejestracja: 26 lip 2014, o 17:07

Re: własne przetwory

Post autor: Maja »

Oj tak Reniu, pychota będzie, jeśli obrodziła Ci borówka, to jak najbardziej, na zimę będzie jak znalazł :)
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: własne przetwory

Post autor: Renia »

Polecam mrozenie dyni,
Obierany dynie ze skory wyciągamy pestki,które można wysuszyć.
Kroimy w kawałki i mrozimy.
W zimie zupa z dyni z imbirem lub czosnkiem.
Polecam
Renia :obiad
Awatar użytkownika
Aga
Posty: 19
Rejestracja: 31 lip 2014, o 10:06

Re: własne przetwory

Post autor: Aga »

Reniu super pomysl z ta dynia :) :brawa
Awatar użytkownika
tanietz
Posty: 23
Rejestracja: 19 sie 2014, o 17:20

Re: własne przetwory

Post autor: tanietz »

Witajcie,

ja , aby dynia lepiej sie obierala , zanurzam ja do wrzacej wody na kilka minut. Skorka robi sie miekka i obiera sie jak jablko, bardzo szybko i cienko.
Oszczedzam w ten sposob czas i oczywiscie dynie.

Pozdrawiam
Kasia

P.S. Robie z dyni pyszny dzem. Dodaje do ugotowanej dyni 3 pomarancze , calosc miksuje i dzem gotowy. Przekladam nim ciasto marchwiowe. Pycha gwarantowana.

Czesc Kasia
Awatar użytkownika
Aga
Posty: 19
Rejestracja: 31 lip 2014, o 10:06

Re: własne przetwory

Post autor: Aga »

Super dziewczyny , cenne rady :)
Dzieki Kasiu :)
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: własne przetwory

Post autor: Renia »

Aga tak samo mroze cukinie i paprykę.
Kroje w kostkę i zamrazam.Zamiast kupować mrozonki masz swoje.
Zrbilam powiodło ze śliwek ,no nie takie jak robiła moja babcia.
Ale można do niego dodać cos rozgrzewajacego..... Zciasteczkiem i herbatka.
Renia
Renia
Posty: 50
Rejestracja: 3 sie 2014, o 11:26

Re: własne przetwory

Post autor: Renia »

Kochani,
Widzę ,ze na tej stronie uprawim ,,radosna twórczość kuchenna,,.
Zapraszamy wszystkich którzy tu zaglądają do dzieleniem się przepisami a może swoimi ulubionymi smakami.
Wiem ,ze większość jest jedzaca .Panów tez proszę o wpisik .
Dajcie znać czy korzystacie z przepisow a może podpowiedzi .
Dziękuje dziewczynom za wsparcie.
Niestety żyjemy w materii ,a zdrowe jedzenie to podstawa
Zioła ,warzywa owoce,ryby i co tam jeszcze lubicie ....
Pozdrawiam
Renia :buzki :buzki
ODPOWIEDZ