Kurki

Awatar użytkownika
Leszek
Posty: 247
Rejestracja: 26 lip 2014, o 20:47

Kurki

Post autor: Leszek »

Kurki – oto dlaczego nie lubią ich robaki

Obrazek
Pieprznik jadalny zwany potocznie kurką to grzyb, któremu natura nadała wyjątkowe właściwości.
Pojawia się znacznie wcześniej niż wszystkie pozostałe gatunki grzybów i nigdy nie jest zarobaczony.

Kurki wyróżniają się również barwą od pomarańczowej do jasnożółtej, a najbardziej charakterystyczną cechą ich budowy jest to, że noga i kapelusz stanowią jedną całość.
A więc można powiedzieć, że natura chciała zwrócić uwagę człowieka na tego grzyba i nasi przodkowie dobrze ją zrozumieli.

Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, podwyższa odporność na choroby infekcyjne i jest niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku.


A więc jeśli chodzi o walory lecznicze, kurki wśród wszystkich swoich braci – grzybów nie mają konkurencji.
Kurki mają bardzo urozmaicony skład chemiczny.
Znajdują się w nich witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku.

Istnieje przekonanie, że w grzybach nie ma nic wartościowego oprócz wody, a to przecież nie prawda.
Owszem, w kurkach znajduje się 88% wody, ale oprócz niej, w ich skład wchodzą witaminy, makro i mikroelementy, których pozazdrościć może niejeden kompleks witaminowy i to wszystko przy bardzo niskiej kaloryczności.

100g kurek to jedyne 19 kcal, więc śmiało możemy powiedzieć, że kurki są bardzo wartościowym produktem dietetycznym, który warto stosować w dietach odchudzających,pod warunkiem prawidłowego ich przyrządzenia.
Oprócz wyżej wymienionych składników kurek, jednym z najbardziej znaczących jest hitinmannoza.

Niektóre zakłady farmaceutyczne otrzymują wyciągi hitinmannozy, które są następnie wykorzystywane do produkcji leków.
Natomiast w odróżnieniu od preparatów medycznych hitinmannoza, w składzie kurek, ma działanie znacznie łagodniejsze.
Nie powoduje obciążenia wątroby, bo właśnie taki skutek uboczny występuje w przypadku preparatów syntetycznych (informacja dla osób z niewydolnością wątroby).

Hitinmannoza to substancja, która zabija wszystkie występujące w organizmie robaki ludzkie, ponieważ potrafi uszkodzić, („rozcieńczyć”) jajeczka pasożytów, których nawet sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić. Przedostając się do ciała pasożytów hitinmannoza paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich śmierci.
Dlatego kurki, od czasów starożytnych były znane, jako niezawodne narzędzie w walce przeciwko robakom.

W składzie kurek znajdziemy również kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów.
Oprócz tego, w ich składzie znajduje się ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby takich jak zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak -najczęściej spotykany niezłośliwy guz wątroby.
Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2 – uznawanej za przeciwnowotworową.



Według danych WHO ponad 80% wszystkich zgonów na kuli ziemskiej, wywołanych jest przez choroby pasożytnicze, a 95% ludzi na świecie ma w swoim organizmie od 1 do 5 gatunków robaków ludzkich, które poważnie zagrażają ich zdrowiu (źródło: Ross Anderson (USA) i N. Krawczenko (Rosja)

Na początku XX wieku, w środowisku medycznym popularna była pasożytnicza teoria powstawania chorób. Według niej prawie wszystkie choroby wywołane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby i robaki. To samo twierdziła dr. Hulda Clark

W organizmie człowieka może żyć do kilkuset różnego rodzaju pasożytów o w wielkości od zaledwie zauważalnego pod mikroskopem osobnika, do gigantycznego – ponad 15 metrowego tasiemca.

Tym niemniej, kiedy mówimy o zdrowiu, lepiej wiedzieć, z jakim wrogiem mamy do czynienia.

Pasożyty są narzędziem ewolucji w rękach natury, dlatego otrzymały od niej zadanie, „dokuczać” nam od momentu narodzin, aż do samej śmierci, natomiast nasz układ odpornościowy dostał od natury inne zadanie – bronić nas przed nimi.
Wszystkie choroby, które nękają nasz organizm, zaczynając od zwykłej grypy, a kończąc na nowotworach są rezultatem walki pomiędzy pasożytami, a naszym układem odpornościowym.



Kuracja przeciw pasożytom na wszystkie gatunki robaków ludzkich
Uwaga!

Hitinmannoza i kwas trametonolinowy (główni „zabójcy” robaków ludzkich) są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną w temperaturze powyżej 55 stopni, jak również na sól spożywczą, a więc kiedy przyrządzamy smaczne potrawy z kurek, trzeba wiedzieć, że korzystamy wtedy tylko z makro i mikroelementów, aminokwasów, witamin w nich zawartych.

Natomiast, jeśli chcemy wykorzystać właściwości kurek, jako środka przeciwko pasożytom, w tym wirusom i grzybom to powinniśmy przyrządzić je w sposób następujący:

Nalewka z kurek na wódce dla dorosłych na robaki ludzkie każdego gatunku
(proporcje dla jednej osoby)

Sposób przygotowania:
Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości 2, 3łyżek stołowych.
Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę.
Słoik podpisać „nalewka z kurek”, aby ktoś się nie pomylił.

Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni.

Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć.
Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki uważając, aby nie przedostały się pokrojone grzybki.

Kuracja przeciwpasożytnicza na robaki ludzkie bez alkoholu:

Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku
Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.

Sposób przygotowania:
0,5 – 1kg kurek oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika.

Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone „na wiór”, na noc chowając do domu.
Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu.

Najlepiej spożywać w postaci kanapki np. chlebek posmarowany masłem i posypany proszkiem z kurek, przykryty liściem sałaty.

Można również dodawać do potraw takich jak np. kasze, twarożek, surówki itd. jako przyprawę, ale należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące.

Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę.

Czy do celów leczniczych można kurki suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów?

Można, ale suszyć trzeba w temperaturze do 50 stopni, aby zachować jej wszystkie właściwości lecznicze.

źródło : Michał Tombak
Turkus
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2015, o 11:47

Re: Kurki

Post autor: Turkus »

Leszku, bardzo dziękuje za bardzo cenne informacje.
Jednocześnie polecam wszystkim filmiki na youtube
odmładzanienasurowo,prowadzący Agnieszka z Mariuszem.
Polecam wszystkim :buja_w_oblokach :buja_w_oblokach :buja_w_oblokach
Serdecznie pozdrawiam Turkus
gooro33
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2022, o 13:42

Re: Kurki

Post autor: gooro33 »

Dzień dobry,
mogę polecić kurkę suszoną. Cała produkcja jest polska i temperatura suszenia ok 30-35'C.
Kurkę możemy nie tylko mielić i traktować jako proszek do spożycia lub dodatku do dań.
Kurkę można namaczać przez noc w zimnej wodzie lub zalewając wrzątkiem w zależności od tego jaki stan i konsystencja produktu jest dla nas najsmaczniejsza do zjedzenia.
Polecane kurki można zakupić tutaj jeśli ktoś nie ma już swoich zapasów:
https://grzybysuszone-sklep.pl/strona-g ... 100g-.html
ODPOWIEDZ